צ'י קונג

הבריאות האמיתית והתהליך אותו אנו מנסים להקנות למטופלים שלנו מידי יום בקליניקה,באים לידי ביטוי בשני מישורים עיקריים: המישור הראשון הוא הטיפולים, אשר מהווים את עמוד השדרה המרכזי של הטיפול, ודרכם אנו יכולים לראות מהוא המצב הפנימי של המטופל ולהביא את הגוף לאיזון. המישור השני הוא העבודה בבית, שהיא חלק בלתי נפרד מהטיפול הכולל שלנו. העבודה בבית באה לידי ביטוי במודעות, בהקשבה לגוף שלנו ולתהליכים שהוא עובר, בתזונה שהיא חלק בלתי נפרד מחיינו, בשינה נכונה ועוד.

בכתבה זו ברצוננו לחשוף אתכם לשיטת טיפול ייחודית לרפואה הסינית אשר יכולה לשדרג את בריאותכם בצורה משמעותית- שיטת הצ'י קונג. היתרון הגדול של השיטה הוא שניתן לבצע את תרגול הצ'י קונג בבית וכך לעזור לתהליך הריפוי והאיזון שלכם.

צ'י קונג הבנת המושג:
צ'י קונג (או צ'י גונג) היא אומנות תנועה סינית קדומה המבוססת על תרגילי תנועה. אומנות זו היא חלק מהרפואה הסינית והיא משפרת את הבריאות ואת איכות החיים.

הצ'י קונג קיים בסין מזה אלפי שנים ומהווה את אחד מעמודי התווך של הרפואה הסינית המסורתית, הכוללת גם איזון תזונתי, עיסוי סיני בשם טווינא, דיקור ושימוש בצמחי מרפא. כל ענפי הרפואה הסינית המסורתית מכוונים לטיפול בצִ'י, אותה אנרגיית חיים שזורמת בכל. כל עוד הצִ'י בריא וזורם בחופשיות – האדם בריא ומתפקד במלואו. כשהצִ'י חולה ותקוע – מתפתחות מחלות וכושר התפקוד יורד.
המתרגל צ'י קונג לומד להניע ולטפח את הצִ'י שבתוכו, בכוחות עצמו, על מנת לחיות בבריאות מלאה. הסינים אינם עושים הפרדה בין גוף לנפש, כך שהכוונה ב"בריאות אמיתית" היא  בריאות במישור הגופני והנפשי כאחד.

צ'י קונג הלכה למעשה:
המונח הקדום ביותר לטכניקות ההתעמלות הסיניות הוא דַאוֹ-יִין שהיה בשימוש כבר במאות הראשונות לפני הספירה.לא יהיה זה מוגזם לומר שבסין קיימות מאות שיטות צ'י קונג שונות. משמעות המילה צ'י היא אנרגיית החיים הזורמת בגוף. משמעות המילה קונג היא עבודה, טיפוח או כישרון. צירוף המילים צ'י קונג משמעו תרגילי אנרגיה, שמטרתם הזרמת אנרגיית החיים הפנימית של הגוף, איזונה והמרצתה. אפשר שהמילה "קונג" תפורש גם כשליטה; משמע "שליטה באנרגיה הנעה בגופינו".

הצ'י קונג מכוון לשליטה והזנת הגוף בצ'י באמצעות חזרה מתמדת על תרגילי נשימה מבוקרת ותרגילי ריכוז מחשבה. הצ'י קונג מתמקד בשליטה בנשימה מכיוון שמערכת הנשימה היא הנשלטת ביותר מבין השרירים הבלתי רצוניים, ושיטת הצ'י קונג רואה בה גשר לשליטה במערכות הלא-רצוניות. בעת תרגול צ'י קונג, על המתרגל לדמיין את הנשימה כמשאבה, כאשר מרכז הכובד של הגוף באזור הטבור (איזור הנקרא ברפואה הסינית "הדאן טייאן") משמש כמפוח, ממנו מונע הצ'י לאחר הרפיית כל הגוף.
את המונח צִ'י בהקשר של תרגול צִ'י קוֹנג לא אגדיר במדויק משתי סיבות: הסיבה הראשונה היא שאני מאמין שעל כל מתרגל לנסות ולמצוא בעצמו את מהות הצִ'י דרך תרגול הצִ'י קוֹנג. הסיבה השנייה היא בגלל אופיו החמקמק של המושג הזה. על אף שה"צִ'י" הוא מונח יסוד בחשיבה הסינית, קשה – ולמען האמת כמעט בלתי אפשרי – להגדיר אותו במדויק. גם בכתובים הסינים, העתיקים והמודרניים, אין ניסיון להגדיר את מהות הצ'י.
לפי הצ'י קונג, איזון חמשת הריגושים (פחד, כעס, להט, דאגה ועצב) והכנסתם לפעולה מבוקרת תורמים להרגעת מערכת העצבים, לתפקוד מערכת הנשימה, לקצב זרימת הדם ולחילוף החומרים. התרגילים אמורים לגרות את פעולת הקיבה, להאיץ הפרשת מיצי קיבה ולהאיץ את המטבוליזם בגוף, ולכן נתפסים גם כתרגילי הרזיה.

לסיכום: 
אני מציע לכל הקוראים לנסות את תרגול הצי' קונג, כיוון שאני מאמין שהוא יתרום לכם רבות, הן למצבכם הבריאותי והן לסיבה שגרמה למצב הפיזי להתקיים מלכתחילה. אם ברצונכם לדעת יותר או לקבל הכוונה לתרגילים, אנו כאן בשבילכם ולמענכם.

אורי שטינמץ, מטפל בכיר ברפואה סינית,