רגע לפני שהסתיו מסתיים…

רגע לפני שהסתיו מסתיים…

את ארון הבגדים כבר סידרת, אבל מה עם המודעות ?

סוף סוף סתיו – אפשר לנשום נשימה עמוקה – מה הקשר בין הסתיו לריאות שלנו ?
איך הסתיו והתקצרות היום משפיעים על הגוף שלנו ביומיום והקשבה להם תשמור את הגוף בריא ?
אכן הסתיו כבר עמוק איתנו, הימים התקצרו משמעותית ומרגישים את הרוח הקרירה מצננת את גופנו בשעות הערב.
הרפואה הסינית, כרפואה המחברת אותנו לתהליכים שקורים בסביבה ובטבע ומשפיעים עלינו מבלי שאנחנו תמיד מתייחסים אליהם באה ואומרת קורה עכשיו דבר שכדאי לנו להיות ערים לו. לפני שנספר מה הוא הדבר נקדים ונאמר שהרפואה הסינית פועלת מתוך רעיון של עולם קטן – עולם גדול, העולם הקטן הוא האדם והעולם הגדול הוא כל מה שסובב אותו , ויש קשר ישיר בין ההתרחשות בחוץ לבין האדם שחי על פני האדמה, ובריאות אמיתית משמע שעל האדם להיות מחובר לקצב הטבע כדי לחזק את כוחו.לא סתם הדובים כבר קבעו לעצמם מנהג – שנת חורף. בסתיו קצב החיים בטבע משתנה וגורם לאדם להתכנס אל תוך עצמו וביתו.
הקיץ מאופיין בקצב חיים מהיר ומואץ, יש בו שעות אור רבות שמבטאות זמן לעשייה חיצונית, אנשים מבלים זמן רב מחוץ לבתיהם לאחר העבודה, הולכים לים, משתזפים תחת השמש, הרבה מפגשים חברתיים ובאופן כללי מוחצנים יותר.
זאת לעומת החורף אשר יש בו שעות חושך רבות אשר מבטאות זמן ועשייה פנימית יותר, זמן אשר נמצאים לרוב בבית ויוצאים רק כשמוכרחים לעבודה, לקניות (בעיקר אוכל והרבה…!) ומשתדלים להתכרבל כמה שיותר מתחת לשמיכה עם כוס תה חם (קינמון, גי'נגר או שאר הצמחים המחממים). הסטטיות החורפית הזו היא שמולידה, כאשר לא באים אליה מוכנים, גם אחוזי דיכאון גבוהים, גבוהים הרבה יותר מאשר אלו המאובחנים
בקיץ !
הסתיו הוא זמן ביניים בין שתי הקצוות העונתיות האלו שקורות בחוץ ואצלנו בגוף, אשר הרפואה הסינית ממליצה ומסבירה לנו איך לעבור משיא האקטיביות והמוחצנות אל תוך השקט של החורף.
עכשיו בואו נדמיין מכונית הנוסעת ב300 קמ"ש וצריכה להאט את מהירותה ל100 קמ"ש תוך זמן קצר – המכונית חייבת מערכת בלמים משוכללת שתדע להביא לבלימה של המומנטום של הרכב.
זה התפקיד שעונת הסתיו מייצגת בגופנו : להאט את העשייה, להתרוצץ פחות ולרכז את העשייה בדברים החשובים באמת. הפרדת העיקר מהתפל. לעשות את הסוויץ ממצב אחד למשנהו.
להקדיש יותר זמן לפנים ופחות לחוץ : ובראש ובראשונה לעצמנו, כל אחד עם עצמו, עם סביבתו הקרובה.
הרפואה הסינית אומרת לנו שהפרדת העיקר מהתפל תעזור לגוף להיות מדויק ומאורגן וכך יתפקד בצורה איכותית יותר : הגוף מספיק יותר, בפחות זמן פעילות כך שבעצם הוא מייצר זמן.
על מנת שהגוף יגיע לרמה כזו הוא זקוק בתקופה זו לשינה ומנוחה, יותר מהרגיל אשר מאפשרים מנוחה לראש (לארגון מחדש של מחשבות ולניקוי אלו שמיותרות).
כלומר, למרות שנראה לנו שככל שנתאמץ יותר ונעבוד יותר זמן כך התוצאות שלנו יהיו גבוהות יותר וההספק יהיה גדול יותר – הרפואה הסינית אומרת להיפך! ככל שנקדיש עכשיו זמן איכות להיות עם עצמנו, להיות במספר רגעים של התבוננות פנימית ע"י נשימות, לישון שעה אחת מוקדם יותר – כך הגוף יספיק יותר בעבודה, יספיק יותר בבית וייהנה משקט שהוא לא הכיר עד כה.
האיברים הדומיננטיים בגוף בסתיו הם הריאות והמעי הגס.
שוב אנו רואים את רעיון ההתכנסות פנימה של הסתיו בא לידי ביטוי בשאיפת האוויר פנימה ע"י הריאות, ואת הרעיון של ההתנקות וההפרדה מהעיקר לתפל ע"י איבר המעי הגס, אשר מחליט מה ייספג בגוף מתוך המזון, ומה יושלך החוצה.
בעיות בריאות : קוצר נשימה, שיעול, התקררויות חוזרת, אלרגיות, דלקת גרון, אף סתום.
עונת הסתיו מאופיינת בשינויי מזג אוויר גדולים בין היום ללילה. ביום עדיין טמפרטורות גבוהות אך בלילה צונן וקריר. הריאות אשר עפ"י הרפואה הסינית אחראיות גם על העור צריכות לתפקד כראוי: לפתוח את הנקבוביות כאשר חם והגוף מזיע, ולסגור כאשר קר ויש רוח פרצים שמאיימת לחדור פנימה ולגרום למחלה.
אז סתיו וחורף נעים לכולם,
בכל שאלה נוספת ניתן לפנות לצוות רפואה שלמה.
דקל צבי, מטפל ברפואה סינית, קליניקת "רפואה שלמה".